Pada ketika Anda membaca artikel ini saya sedang mengendalikan Bengkel Re-Code! Transformasi Insan Super KPTM Siri 2 Kumpulan 2 di Kolej Poly-Tech MARA Kampus Cawangan Kuala Lumpur.

Ghuraba’ membawa maksud asing. Dalam Al-Quran ada menyebut bahawa Islam adalah ghuraba’ dan kembali ghuraba’.

Ramai orang dalam dunia ini yang cuba untuk menjadi popular dalam apa saja mereka lakukan. Popular dalam erti kata tindakan mereka perlu disenangi oleh ramai lain. Ya, memang betul kita perlu mengambil kira semua faktor dalam melakukan sebarang perlakuan, tindakan dan perancangan. Namun begitu dalam perkara tertentu yang berkaitan dengan prinsip hidup dan tata kerja, kita perlu meMILIH mengikut pendirian kita. Mungkin ia tidak disukai ramai, namun benar tetap benar  dan salah tetap salah.

Tun Dr. Mahathir satu masa dahulu pernah mengatakan bahawa beliau ingin menjadi seorang ghuraba’ (beliau tidak mengatakan ghuraba’ tetapi b**t***d, namun pengertiannya sama). Pada pandangan beliau orang yang asing dan kurang popular inilah yang membangun dan mengubah masyarakat.

Antara yang boleh dijadikan contoh utama adalah Hitler. Beliau adalah bapa Nazi dunia yang mana tidak disukai ramai. Seorang diktator dan pembunuh ramai orang. Namun tindakan beliau berjaya mengubah negara Jerman menempuh revolusi industri hingga menjadi antara negara termaju di dunia sekarang. Saddam Hussin, seorang yang amat tidak disukai oleh Amerika dan rakyatnya, namun pada ketika pemerintahannya tidak pernah kacau bilau sepertimana sekarang. Rakyat bersatu di bawah pemerintahan kuku besinya. Ini mungkin contoh ekstrem.

Gambar hiasan: Peserta Re-Code! KPTM KL Siri 2 Kumpulan 1 yang amat bertenaga 🙂

Nabi Muhammad, seorang Rasul pilihan yang pernah dikatakan gila oleh kaumnya. Namun disebabkan beliau memilih untuk istiqamah dalam perjuangannya hingga sekarang Islam sudah tersebar ke seluruh dunia. Ini antara contoh-contoh yang memberikan gambaran jika kita ada prinsip yang kita pegang dan kita yakin dengan prinsip tersebut, walaupun orang lain tidak bersetuju teruslah menjadi ghuraba’.

Namun begitu prinsip yang kita pilih perlu berada dalam lingkungan syara’ yang dibenarkan oleh Allah. Selagi mana ia memenuhi tuntutan agama teruskan.

Pilihan di tangan kita. Re-Code! Jadi Insan Super BACALAH DENGAN NAMA TUHANMU..


Leave a Reply

Your email address will not be published.