Dua orang pemahat batu marmar melangkah ke tempat kerja. Kedua-duanya membawa alat yang sama iaitu pahat dan tukul. Sampai sahaja ke tempat kerja mereka memilih batu marmar yang akan digunakan untuk menjalanlkan gerak kerja harian mereka.

Apabila ditanya kepada salah seorang pemahat berkenaan apa yang dia lakukan, beliau menjawab,

Saya sedang memahat batu.

Ditanya pula kepada pemahat yang satu lagi, beliau tersenyum dan berkata,

Saya sedang membina sebuah mimbar yang cantik. Mimbar ini akan menghiasi masjid dan digunakan untuk menyampaikan mesej kepada seluruh umat yang datang mendengar khutbah dan ceramah di atasnya.

Apakah perbezaan di antara pemahat-pemahat ini?

Perbezaannya adalah CARA PANDANG. Pemahat pertama hanya melihat apa yang dilakukan setiap harikerja rutin. Masuk kerja pagi, memahat batu, menyiapkan reka bentuk dan berhenti pada ketika tertentu untuk makan, solat dan penyegaran diri. Apabila selesai waktu kerja pulang. Begitulah hari-hari seterusnya. Hujung bulan memperoleh gaji. Dalam istilah lain di berfikir apa yang dilakukan adalah MAKAN GAJI.

Berbeza dengan pemahat kedua, apa yang dilakukan harian adalah suatu perjuangan. Perjuangan membina kehidupan. Apa yang dilakukan adalah lebih daripada sekadar sebuah pekerjaan. Beliau melihat kepada apa yang bakal dihasilkan dan manafaat kepada orang lain. Beliau bukan hanya merasakan kerja itu sekadar rutin harian. Gerak kerjanya setiap hari sebagai pemahat adalah untuk tujuan yang lebih besar daripada itu. Beliau memandang apa yang dilakukan itu sebagai CARI MAKAN.

Apakah yang berlaku jika kita sekadar memandang kerja kita sebagai sekadar MAKAN GAJI? Individu sebegini tentu berfikiran keluar masuk kerja setiap hari hanyalah rutin. Buat kerja sekadar cukup makan, kurang efektif dan efisien.Hubungan dengan rakan sekerja, majikan dan sesiapa sahaja hanya sekadar pertemuan biasa. Perancangan untuk kerja dibuat ala kadar dan pelaksanaannya tambahlah lagi tidak sebagaimana sepatutnya. Semuanya hanya untuk mendapatkan gaji hujung bulan.

Berbeza dengan mereka yang CARI MAKAN. Jika tidak bekerja bersungguh-sungguh mereka tidak mendapat hasil yang diingini. Setiap gerak kerja dilakukan ada tujuan dan perjuangannya. Semuanya untuk membina masa depan yang lebih cemerlang dan gemilang. Mereka menimba sebanyak mungkin pengalaman dan kemahiran sepanjang tempoh bekerjanya. Membina jaringan hubungan yang baik dengan para sahabat, para pelanggan dan sesiapa sahaja yang ditemui mereka. Kesemua ini adalah aset utama dalam membina impian dan cita-cita untuk merealisasikan perjuangan.

Hasil kerja dengan cara pandang positif adalah lebih baik berbanding dengan cara pandang negatif

Setiap orang berjaya mempunyai cara pandang yang menjadikannya LAYAK untuk berjaya. Re-Code cara pandang kita hari ini. InsyaAllah kita memulakan langkah baik ke arah kejayaan yang kita impikan. Bacalah dengan nama Tuhanmu..


Leave a Reply

Your email address will not be published.