Satu ketika dahulu saya ada rasa ragu untuk mengendalikan program-program motivasi kejayaan. Ini kerana saya tertanya-tanya adakah aku ini benar-benar berjaya untuk menasihati orang lain untuk berjaya? Adakah aku sudah mencapai tahap kejayaan sebenar untuk memotivasikan orang lain untuk berjaya?

Pada ketika itu saya ada rasa ragu, tidak yakin dan curiga. Itu yang menyebabkan walaupun ramai yang meminta saya mengendalikan bengkel-bengkel motivasi untuk pelajar sekolah dan agensi korporat saya menolaknya. Pada ketika itu saya merasakan saya tidak LAYAK.

Namun begitu selepas saya muhasabah diri, meneliti titik-titik dalam kehidupan saya yang saya rasa penuh liku dan cabaran. Daripada seorang mahasiswa yang di’keluar’kan daripada universiti terjun ke dunia penerbitan yang amat ‘misteri’ buat saya pada ketika itu. Menongkah arus penerbitan bersama-sama rakan di PTS. Mengubah sebuah syarikat yang dikatakan hanya penerbit picisan dan kecil hingga sekarang menjadi sebuah syarikat penerbitan buku yang dikatakan antara yang terbaik di pasaran. Syarikat yang terpaksa keluar daripada bangunan miliknya kepada sekarang sudah memiliki 5 unit kilang di Batu Caves.

Semua orang LAYAK untuk berjaya

Kemudian membangunkan sebuah syarikat kecil yang berpusat di rumah sahaja. Bermula dengan dua orang manusia iaitu saya dan isteri, beralih menyewa ruangan kecil dalam sebuah pejabat di Wangsa Melawati hinggalah sekarang sudah mampu menyewa dua tingkat unit bangunan di Wangsa Melawati. Syarikat yang kecil dahulu sudah menjadi pesaing hebat syarikat konsultan lain. Alhamdulillah sekarang saya sudah LAYAK.

Layak ini datang dengan 4 cara:

  1. Berfikir bahawa kita LAYAK
  2. Bercakap gaya orang yang LAYAK
  3. Berpakaian gaya orang yang LAYAK
  4. Perbuatan gaya orang yang LAYAK

InsyaAllah saya akan kemaskinikan setiap satunya dalam artikel-artikel seterusnya di sini nanti.

Bacalah dengan nama Tuhanmu..


Leave a Reply

Your email address will not be published.