MINDSET: Pintu Masuk Ke Masa Hadapan 2

MINDSET adalah berdasarkan logik yang ada pada minda sedar kita.

Berdasarkan ilmu dalam Neurolinguistic Programming, minda sedar ini menapis setiap perkara yang masuk ke dalam minda melalui 3 sistem penapisan iaitu:

Pertama: Penapis Penyamarataan

Penapis Penyamarataan adalah apabila kita samakan semua perkara sebagai satu tanpa mengira kebarangkalian-kebarangkalian lain.

Sebagai contoh, apabila kita melihat ada benda di hadapan kita berbentuk bingkai dan ada tombol padanya. Saiznya setinggi ataupun melebihi kita. Kita akan membuat kesimpulan itu adalah PINTU.

Apabila kita melihat ada orang yang berdiri di tepi jalan, memegang rokok dan menikmatinya dengan penuh penghayatan. Kemudian apabila batang rokok itu sedikit demi sedikit terbakar mendekati puntungnya. Si individu itu berhenti menghisap, kemudian puntung yang ada di bibirnya diambil dan dilempar ke bawah. Kakinya memijak puntung itu dan buat gerakan ‘twist’.

Dalam otak kita mula membuat kesimpulan yang menyamaratakannya

MINDSET BISNES: Lain Industri Lain MINDSET

Terima kasih kepada yang mengikuti posting MINDSET saya hari ini.

InsyaAllah saya akan sambung penulisan saya mengenai saya mengenai MINDSET pada hari-hari seterusnya.

Sekarang saya mengubah fokus bisnes daripada bisnes berbentuk perkhidmatan kepada bisnes dagangan produk.

Alhamdulillah pada bulan Oktober terlancarlah produk dagangan pertama syarikat saya iaitu FINE Village Chicken: Mudahnya Dapat Ayam Kampung (www.facebook.com/finevillagechicken) ke dalam pasaran.

Produk yang diperkenalkan adalah Ayam Kampung Perapan Istimewa Frozen (5 Perisa: Blackpepper, Kashmiri, Green Rose, Ayam Berempah dan Italiano D Polo) dan Ayam Kampung Frozen.

Apa Ada Pada Personaliti & Karakter Diri?

Permulaan Pada Kajian DynamicDiSC

Saya mula berkenal kenalan dengan personaliti dan karakter diri bermula ketika saya mula mengenali NLP. Pada ketika itu saya mendapat tahu NLP memberikan penterjemahan karakter manusia berdasarkan VAK. Visual, Auditori dan Kinestetik.

Penceramah yang mengendalikan sesi kursus sehari itu memperincikan setiap satu. Visual orang yang bergantung pada apa yang ada di bayangan matanya, dan selalunya gelagatnya lebih cepat dan tangkas. Bercakap, perbuatan dan apa sahaja dilakukannya repat dan pantas. Amat prihatin pada apa yang orang lihat tentang dirinya.

Auditori adalah orang yang bergantung pada bunyi yang dia dengar, gelagatnya lebih perlahan dan berhati-hati. Tidak ‘kalut’ sebagaimana orang Visual. Lebih suka mendengar maklum balas daripada orang lain.

Kinestetik adalah individu yang peka pada sentuhan. Lebih sensitif pada orang lain. Apa-apa yang menyentuh hatinya ia akan mudah respons padanya. Sukakan keselesaan diri, lebih menjaga hati orang lain sebagaimana dia suka orang lain menjaga hatinya.

Saya teruja apabila mengenal karakter diri lebih mudah kita menyesuaikan diri dengan suasana. Tambah pula pada ketika itu diperkenalkan dengan kaedah ‘Match & Mirroring’ yang cukup membuka mata kepentingan VAK ini.