Personaliti D (Dominance), I (Influence), S (Steadiness) & C (Compliance), Mana Satukah Personaliti Anda?

Berdasarkan Kajian Dr. William Marston

DISC adalah kajian personaliti manusia berdasarkan hasil penemuan Dr. William Marston.

Beliau dapati manusia boleh dibahagikan kepada 4 titik fokus.

Pertama: Titik Fokus Produk / Hasil

Individu sebegini mempunyai kecenderungan melihat kepada hasil dalam hidupnya. Beliau dapat menggagas matlamat dengan baik dan akan berusaha untuk menuju dan mencapai matlamat digariskannya. Beliau kategori inventor dan innovator. Suka melihat cara pandang baru terhadap sesuatu perkara.

APA ITU KAJIAN PERSONALITI DISC, APAKAH PERSONALITI ANDA?

Alat Psikometrik Diguna Pelanggan Melebihi 1 Juta 1 tahun

DISC adalah alat penilaian personaliti yang diguna pakai 1 juta orang setiap tahun di seluruh dunia untuk meningkatkan dan memperkasakan tugasan, gerak kerja berpasukan, produktiviti dan komunikasi.

Ia adalah suatu alat yang tidak menilai dan menghakimi manusia. Ia membantu manusia berbincang secara terbuka mengenai perbezaan tingkah laku sesama mereka. Apabila Anda menyertai sebarang program DISC, Anda akan diminta untuk menyelesaikan satu siri pernyataan yang akan digunakan untuk menghasilkan laporan mengenai personaliti dan tingkah laku.

Apakah yang Anda akan Lakukan Jika Masa Hidup Hanya Tinggal 1 Minit?

Buat yang Terbaik, Biar Allah yang Tentukan Jalannya

Hidup! Apa makna hidup buat Anda semua?

Jika tanya saya hidup adalah PILIHAN. Ia memberikan kita ruang untuk kita melakukan apa yang kita ingin capai. Ini yang menyebabkan kita tidak boleh mengeluh dengan apa yang berlaku diri kita kerana ia adalah apa yang kita pilih.

 

S.W.O.T: Ke Mana Selepas SPM? Tip daripada Bekas Calon SPM

Hari ini adalah hari keputusan Sijil Pelajaran Malaysia untuk calon-calon yang mengikuti peperiksaan pada tahun 2014.

Ingat kembali saat mengetahui keputusan Sijil Pelajaran Malaysia 20 tahun lepas. Pada ketika itu saya belajar di Sekolah Menengah Sains Machang, Labok, Machang, Kelantan.

Debaran terasa pada ketika itu kerana ini adalah penentu langkahan ke alam pekerjaan.  Langkah untuk memilih bidang apakah yang bakal saya ikuti di alam universiti.

Alhamdulillah keputusan saya pada ketika itu agak baik dengan 11 agregate (dahulu sistem menggunakan aggregate, berbanding sekarang menggunakan ABC).

Sekolah kami diisytiharkan antara tempat ketiga terbaik pencapaian SPM di Malaysia tahun 1994. Berjaya mengalahkan pencapaian sekolah-sekolah ternama lain.

Batch

Ini adalah antara wajah bekas pelajar SMACH 94 yang memecah rekod sekolah, tempat ketiga pencapaian terbaik SPM seluruh Malaysia

Sure I am that thus day we are masters of our fate, that the task which has been set before us is not above our strength; that its pangs and toils are not beyond my endurance. As long as we have faith in our own cause and an unconquerable will to win, victory will nit be denied us

The Monk Who Sold His Ferrari (HarperCollins Publisher, 2004), 2

Umar r.a meriwayatkan, bahawa Rasulullah saw berkata

 “Di antara hamba-hamba Allah ada manusia yang bukan para nabi dan bukan pula para syuhada, tetapi pada hari kiamat para nabi dan para syuhada cemburu kepada mereka kerana kedudukannya di sisi Allah.” Para sahabat bertanya; “Wahai Rasulullah! Beritahu kami siapakah gerangan mereka itu?” Rasulullah saw menjawab: “Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai kerana Allah, bukan kerana hubungan keluarga dan bukan kerana harta yang mereka saling berikan. Demi Allah! Muka mereka itu bercahaya, mereka berada di atas cahaya, tidak merasa takut ketika orang-orang lain merasa takut, tidak berdukacita ketika orang lain berdukacita”

Kekuatan sebenar dibina secara organik di persekitaran kita. Kekuatan paling berkuasa adalah sokongan ahli keluarga. Alhamdulillah saya mempunyai keluarga yang sering memberikan kekuatan buat diri saya dengan sokongan dan dokongan tanpa berbelah bahagi.

Keluarga FINE Academy

Inilah barisan penggerak syarikat FINE Academy, syarikat latihan dan perundingan yang ditubuhkan bersama antara saya dan rakan-rakan kongsi saya. Merekalah yang membawa obor perjuangan pemerkasaan ummah ke seluruh Malaysia. Terima kasih semua atas sokongan buat saya.

[FOTO: Diambil ketika IFTAR PERDANA FINE ACADEMY 2014]

Tingkatkan Kredibiliti Melalui Penulisan

Alhamdulillah semalam saya berjaya menghadiri dua acara yang dekat dengan hati saya, pertama acara Showcase Professional Learning Facilitator di German Malaysia Institute dan kedua hari Takrim anakanda saya, Muhammad Iqbal Nu’aim.

Tahniah Nuaim kerana berjaya memperoleh 3 anugera semalam: Anugerah Imam Terbaik, Anugerah Khidmat Cemerlang Pengawas Tahap 1 dan Pelajar Cemerlang Mata Pelajaran Asas. Ayah, ibu dan adik-adik amat berbangga dengan pencapaian ini. Tahniah

Tahniah Nuaim kerana berjaya memperoleh 3 anugerah semalam: Anugerah Imam Terbaik, Anugerah Khidmat Cemerlang Pengawas Tahap 1 dan Pelajar Cemerlang Mata Pelajaran Asas. Ayah, ibu dan adik-adik amat berbangga dengan pencapaian ini. Tahniah

Professional Learning Facilitator adalah program yang diasaskan oleh master PLFnya Tuan Mohd Rizal Hassan. Seorang individu yang juga antara pemacu idea buat saya untuk menjadi seorang coach sepenuh masa. Saya menghadiri program ini pada tahun 2010. Itu adalah program pertama diadakan dan saya adalah antara Batch 1 Professional Learning Facilitator dan merupakan individu kedua diberikan pentauliahan Mastery di bawah program ini. Alhamdulillah program ini banyak melatih kemahiran dan mengisi pengetahuan saya mengenai dunia ‘learning facilitator’ atau dunia training. Memperkasa saya mengenai 3 perkara, diri sebagai seorang PLF, persembahan berkesan sebagai PLF dan bagaimana menjalankan bisnes mengikut mata pandang master PLFnya.

Memperoleh PLF Mastery daripada Tuan Rizal Hassan dengan kehadiran menerima PLF Mastery pertama Tuan Osman Affan

Memperoleh PLF Mastery daripada Tuan Rizal Hassan dengan kehadiran menerima PLF Mastery pertama Tuan Osman Affan

Semalam adalah program di mana para PLF dilatih membentangkan modulnya kepada orang ramai untuk menguji pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dan bagaimana mereka dapat mengaplikasikannya dalam program. Ia akan ditonton oleh para PLF lain dan juga oleh master PLF sendiri. Ada juga yang membentang untuk memperoleh pentauliahan Mastery PLF. Saya hanya berkesempatan menonton satu pembentangan semalam oleh Cikpuan Raihan seorang perunding imej professional.

Pada pandangan saya beliau adalah individu yang berkeupayaan untuk menjadi seorang pembentang yang baik. Berpengalaman dalam bidangnya kerana sudah mengendalikan pelbagai bengkel berkaitan di agensi swasta dan korporat. Berpengetahuan dalam bidangnya, setiap perkara yang dibentangkan disulami dengan pemerhatian beliau kepada amalan semasa. Ada beberapa perkara boleh diperkasa untuk menjadi lebih baik, jika Cikpuan Raihan membaca artikel ini boleh berhubung dengan saya untuk mendapatkan maklum balas penuh apa pandangan saya mengenai pembentangan Cikpuan. Alhamdulillah beliau sudah ditauliahkan sebagai PLF Mastery semalam. Tahniah Cikpuan Raihan. Terima kasih juga Tuan Rizal Hassan atas perkongsian ilmu yang amat bermakna ini.

Saya tidak dapat berada lama di sana kerana perlu berkejar ke  Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Gombak untuk menghadiri hari Takrim Sekolah Rendah Islam Al-Amin, Gombak. anakanda sulong saya Muhammad Iqbal Nu’aim memperoleh 3 anugerah semalam. Ini adalah acara yang saya pasti akan kosongkan masa walaupun sesibuk bagaimana. Acara untuk memberikan apresiasi kepada anak-anak.

Sebelum saya keluar semalam daripada dewan di GMI, saya didekati oleh seorang daripada hadirin yang hadir dalam program PLF Showcase. Beliau adalah bakal peserta yang akan menghadiri Bengkel Penulis Super kendalian saya pada 8 & 9 Disember ini. Bengkel yang saya akan dedahkan hasil kajian saya sekian lama berada dalam dunia penulisan dan penerbitan buku. 12 tahun yang amat mendewasakan. Alhamdulillah beliau sudah mendaftar diri dan amat teruja untuk menghadirkan diri di bengkel itu kelak. 🙂

Kredibiliti Meningkat Apabila Wujudnya Penulisan

Apabila saya berada di GMI semalam, saya sengaja meneliti para PLF yang hadir, berapa orangkah di antara mereka ini yang sudah menjadi seorang penulis. Daripada penelitian saya semalam ada beberapa individu yang sudah menghasilkan buku, antaranya adalah pasangan Coach Ridz dan Coach Sha. Coach Sha adalah antara Alumni Akademi Penulis yang pernah menghadiri bengkel kendalian saya satu masa dahulu. Buku beliau bertajuk 21 Rahsia Fasih Berbahasa Inggeris yang sekarang menjadi jenama mereka dalam roadshow mencari agen FBI (Agen Fasih Berbahasa Inggeris) mereka. Alhamdulillah buku itu diterbitkan di bawah penerbitan saya PTS Millennia Sdn Bhd dan mendapat sambutan menggalakkan. Ia sudah diulang cetak berulang kali.

Buku tulisan Coach Sha & Coach Ridz

Buku tulisan Coach Sha & Coach Ridz

Berbeza pandangan masyarakat apabila melihat seorang individu yang menulis buku dengan individu yang belum menulis buku. Seorang individu penulis dilihat berkredibiliti. Kredibiliti didefinisikan sebagai peningkatan kepercayaan dan keyakinan kepada seorang individu. Apabila seorang itu menulis ia akan menaikkan taraf dirinya dalam 3 perkara iaitu:

PERTAMA: Dilihat berilmu

Seorang yang menulis dilihat mempunyai kepakaran mendalam dalam bidang yang beliau tulis. Melalui tulisan kita akan bercerita mengenai apa yang kita tahu dalam bidang berkaitan. Penemuannya, teorinya, pakarnya dan bagaimana mereka mengaplikasikannya. Ia menjadi satu cerminan maklumat yang terdapat di dalam otak penulis. Lebih banyak individu menulis maklumat dalam bidang, lebih tinggi nilaian keilmuannya. Lebih tinggi apabila tulisan itu mudah difahami oleh pembacanya.

KEDUA: Dilihat berkeupayaan

Apabila seorang itu dapat menulis, sangkaan dalam minda orang yang membaca “sudah tentu beliau ini dapat memberikan input ceramah”. Ini adalah sangkaan biasa, kebanyakan individu yang menulis buku seringkali dijemput untuk mengendalikan sesi ceramah, sesi latihan, sesi coaching dsb. Pada pandangan ramai apabila boleh menulis, tentu boleh menyampai.

KETIGA: Dilihat berpengalaman

Seseorang penulis apabila memberikan input dalam penulisan disangka mempunyai pengalaman dalam bidang walaupun apa ditulis itu adalah pengalaman orang lain. Ia menjadikan para pembacanya akan mengganggap beliau adalah pakar rujuk terbaik dalam bidang itu.

Ini adalah hasil kajian saya walaupun sebenarnya penulis tersebut kadangkala tidaklah sepertimana disangka. Para penulis mendapat persepsi positif kepada apa yang ditulis.

Golongan Artis Barat Membersihkan Nama dengan Menulis

Penulisan juga bukan sahaja ia meningkatkan kredibiliti, juga ia dapat mengubah persepsi dan mem’bersih’kan tanggapan buruk kepadanya. Ini yang diamalkan oleh beberapa orang artis antarabangsa. Antara yang saya sering jadikan contoh dalam bengkel-bengkel kendalian saya adalah Madonna.

Madonna adalah artis barat yang amat terkenal dengan tingkah laku ‘kurang beradab’ di mata antarabangsa. Beliau terkenal dengan skandal seks bebas, tingkah laku meminum arak, men’dedah’kan diri secara eksplisit dan banyak lagi. Ia menimbulkan pandangan buruk kepada media. Apa yang dilakukan oleh Madonna untuk mengubah persepsi ini adalah amat mengagumkan saya.

Beliau menjadi pengarang buku kanak-kanak. Ia terus mengubah imej beliau daripada seorang individu ‘kurang berakhlak’ kepada seorang ibu penyayang. Imej ini sedikit sebanyak membersihkan tanggapan kepada diri beliau terutamanya di kalangan pembaca buku-buku beliau.

Buku kanak-kanak karangan Madonna

Buku kanak-kanak karangan Madonna

Bagi individu yang ingin mengetahui lanjut bagaimana untuk memulakan langkah sebagai seorang pengarang, boleh ke laman web Bengkel Penulis Super di www.penulissuper.com. Bacalah dengan nama Tuhanmu..

BAKAR KAPAL, Cabar Diri Untuk Lonjakan Potensi Diri

Saya menulis artikel ini di dalam rumah penginapan di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur, KL Plaza. Ini adalah hasil ‘tuaian’ bertahun-tahun saya bersama isteri membayar keahlian Kelab Percutian Berjaya. Saya mendapat tawaran untuk keahlian ini pada zaman awal-awal saya berkahwin. Pada ketika itu isteri saya mendapat panggilan daripada seorang telemarketer mengatakan bahawa kami mendapat hadiah percuma menginap 3 hari 2 malam di hotel milik Berjaya Hotel.

Pada ketika itu zaman awal-awal, zaman muda. Masih tidak tahu apakah trik-trik telemarketer terutamanya kumpulan hotel sebegini. Pada ketika itu amat teruja mendapat baucer percuma. Kami langsung ke tempat yang dinyatakan di Lumut, Perak. Pada ketika itu mereka meminta kami mendengar taklimat selama 45 minit mengenai Berjaya Vacation Club (BVC) ini. Pada ketika itu memang saya ini adalah manusia yang amat sibuk. Mencari peluang untuk bercuti bersama isteri pun sukar. Selepas mendengar taklimat itu, kami berdua membuat keputusan menyertai keahlian ini atas alasan memaksa saya untuk bercuti.

Melalui keahlian ini setiap tahun kami mendapat peruntukan 7 malam menginap di mana-mana hotel milik Berjaya Hotel secara percuma. Jumlah itu akan hanya dapat dibawa ke hadapan selama 3 tahun iaitu sehingga 21 hari jika tidak digunakan. Selepas itu apa-apa sahaja lebihan hari akan dikira lupus. Alhamdulillah selepas itu saya istiqamah bercuti 7 hari setahun, namun dalam masa 3 tahun yang lepas di atas kesibukan. Tambahan pula ayahanda sakit pada tahun 2010 dan bonda pula jatuh sakit selepas ayahanda sembuh pada tahun 2011. Keahlian saya sudah dilupuskan 14 hari. Jadi pada hari ini selepas 3 tahun kami menggunakan kembali keahlian itu.

Belum cukup dengan itu, untuk menambahkan ‘tekanan’ lagi kepada saya supaya bercuti. Kami mengambil satu lagi Palace Vacation Club untuk tambahan lagi 7 hari menginap percuma di hotel-hotel milik Mines Resort setiap 2 tahun. Ini pakejnya lebih menarik kerana kami memperoleh 2 bilik penginapan bagi setiap malam kami menginap. Ini diambil kerana mengambil kira kami ini sering ke mana-mana bersama ayanda dan bonda. Kadangkala bersama bonda mertua dan adik ipar. Inilah cara-cara ‘BAKAR KAPAL’ yang seringkali saya ceritakan kepada peserta bengkel kendalian saya.

Bakar Kapal?

Bakar Kapal?

Bakar Kapal

Apabila menyebut mengenai BAKAR KAPAL, tentu orang berkata apa yang menariknya mengenai istilah BAKAR KAPALini? Apalah Fauzul, kapal mana yang mahu dibakar?

Konsep BAKAR KAPAL ini saya adaptasi daripada kisah bagaimana tentera perang Islam berjumlah 12,000 orang diketuai oleh Thariq Bin Ziyad menentang 100,000 tentera Visigoth pada ketika mereka menawan kota andalusia. Pada ketika Thariq diarahkan oleh komandannya pada ketika itu membawa tenteranya menyeberang selat di antara Afrika dan daratan Eropah untuk menyerang Sepanyol.

Mereka menyeberang selat itu dengan kapal-kapal ‘anugerah’ Gabenor Ceuta. Ia amat mengejutkan penguasa tempatan pada ketika itu kerana mereka tidak menyangka ada serangan daripada laut.Jumlah 100,000 orang tentera Sepanyol itu menggerunkan para tentera Islam. Melihat situasi itu, Thariq berdiri di atas sebuah bukit karang yang selepas itu diletakkan namanya sebagai Jabal Thariq (sekarang dikenali sebagai Gibratar). Beliau menyampaikan pidato jihad beliau di atas sana.

Di atas batu karang yang dikatakan setinggi 425 m itu, beliau mengeluarkan arahan yang mengejutkan semua tentera Islam. “BAKAR SEMUA KAPAL!”. Kata-kata itu amat mengejutkan hingga ada yang mempersoalkan. “Mengapa engkau berkata sedemikian waha
Setelah mendarat di pantai karang, Thariq dan pasukannya berhadapan dengan 100,000 tentera Visigoth di bawah pimpinan Roderick. Kedatangan pasukan Thariq ini menimbulkan kehairanan kepada Tudmir, penguasa setempat yang berada di bawah kekuasaan Raja Roderick, kerana tentera Islam datang dari arah yang tidak diduga-duga, yaitu dari arah laut.

Pada mulanya, bilangan tentera Kristian yang besar ini menggerunkan tentera kaum Muslimin. Namun, Thariq dengan pantasnya mengumpulkan tentera Muslimin di atas sebuah bukit karang, dan Thariq berucap memberi dorongan jihad di atas bukit itu. Bukit itu kini dikenali sebagai Jabal Thariq (bukit Thariq) yang kemudiannya ditukar kpd Gibratar.

Di atas bukit karang setinggi 425m di pantai Tenggara Sepanyol inilah Thariq memerintahkan pembakaran semua kapal-kapal yang telah menyeberangkan mereka. Tentu saja perintah ini membuat tentera kaum Muslimin kehairanan. “Kenapa anda melakukan ini?” tanya mereka. “Bagaimana kita akan kembali nanti?” tanya yang lain.

Thariq berpidato dengan tenang dan dengan penuh semangat “Kita datang ke sini bukan untuk kembali. Kita hanya ada dua pilihan sahaja. Sama ada kita berjaya menaklukkan negeri ini dan menetap di sini. Ataupun kita semua mati syahid”

Kata-kata ini mengobarkan semangat para tentera Islam. Ia seumpama obor yang menyalakan semangat juang para tentera Islam, mereka mara menuju 100,000 tentera Kristian. Walaupun serba kekurangan daripada semua sudut, jumlah tentera dan peralatan perang.

Tanggal 19 Julai 711 M, pasukan tentera Muslimin dan Nasrani bertemu dan bertempur berdekatan muara sungai Barbate. Panglima Thariq memecahkan pasukannya kepada 4 kumpulan dan mereka bergerak berasingan ke Cordoba, Malaga, dan Granada. Beliau dia mengetuai pasukan utamake Toledo, ibu kota Sepanyol. Kesemua kota itu menyerah diri tanpa perlawanan sengit. kehebatan strategi dan kecepatan gerak pasukan Thariq ini berhasil melumpuhkan pasukan tentera bangsa Gothik.

Raja Roderick, pemimpin tentera Sepanyol sendiri sudah tewas sungai Barbate awal-awal lagi. Kemenangan Thariq yang luar biasa ini, menjatuhkan semangat orang-orang Sepanyol dan semenjak itu mereka tidak berani lagi menghadapi tentara Islam secara terbuka.

Konsep BAKAR KAPAL

Semangat inilah yang saya adaptasikan dalam bengkel-bengkel INSAN SUPER, bagaimana kita sebagai manusia perlu ada yang mencabar potensi pada diri kita. Apabila kita mencabar, potensi itu akan dilonjakkan ke satu tahap luar biasa di luar daripada pemikiran kita.

Perkara ini sudah sekian lama menjadi amalan saya sejak zaman mahasiswa, hingga ke zaman kerjaya sebagai penerbit dan kemudiannya menjadi jurulatih dan inspirator sepenuh masa sekarang. Pada zaman mahasiswa saya sentiasa BAKAR KAPAL untuk mencabar diri saya bagi melonjakkan potensi diri saya. Zaman awal sebagai pelajar Asasi Sains, saya mencabar diri menjadi pengarah projek terbesar Pusat Asasi Sains Universiti Malaya pada ketika itu, walaupun ada kelemahan di sana dan di sini, ia boleh dikatakan berjaya.

Kemudian menyertai beberapa projek anjuran Kolej Kediaman Kelima, tempat penginapan saya selama 2 tahun berada di Universiti Malaya. Kemudian BAKAR KAPAL lagi dengan menyertai Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya, menjadi antara calon termuda dalam sejarah di Universiti Malaya memenangi kerusi umum kampus. Kemudian melangkah masuk ke dalam dunia penerbitan buku pada usia mentah. Dunia yang dahulunya dikatakan tidak seksi. Menjelajah bersama pasukan PTS, meredah onak duri hingga sekarang diiktiraf sebagai antara penerbit buku paling agresif di Malaysia.

Tahun 2012, adalah langkahan BAKAR KAPAL terbaru. Melangkah ke dalam dunia latihan secara sepenuh masa. Bertatih, berjalan dan mula berlari. Konsep ini kelihatannya amat drastik, namun impaknya maksimum kerana tidak ada jalan berpatah balik. Namun walauapapun langkah BAKAR KAPAL Anda, kita perlu melangkah dengan penuh strategi. InsyaAllah saya akan perincikan strategi BAKAR KAPAL di artikel akan datang. Bacalah dengan nama Tuhanmu..