Apakah yang Tuan Puan fikirkan apabila saya mengatakan:

Jangan fikirkan seekor gajah yang putih, mempunyai belalai panjang, telinga besar melambai-lambai dan kakinya memakai kasut berwarna merah.

Tentu pandangan mengenai gajah memakai kasut berwarna merah ini jelas terpapar dalam minda Tuan Puan. Begitu jugalah apabila kita menggunakan perkataan tidak, jangan dan tidak usah. Semua ini menjadikan perkataan yang kita nyatakan menjadi lebih jelas.

Sebagai contoh, seorang jurujual yang ingin menjual suatu produk kepada sasaran pelanggannya. Selepas beberapa lama menerangkan mengenai kelebihan produk yang dijual, spesifikasinya, kelebihannya dan apa produk itu boleh memberikan nilai tambah kepada prospeknya itu. Kelihatan pelanggan yang didekati ini sudah yakin dengan pembentanga itu. Si jurujual membuat ayat kesimpulan,

Saya tidak mahu pihak Tuan memikirkan bahawa produk kami ini mahal. Melihat kepada segala kelebihan yang diberi oleh produk ini pasti Tuan bersetuju jika saya katakan ia suatu produk yang berbaloi dibeli.

Selepas itu pelanggan mengatakan beliau hendak berfikir dahulu dan terus tidak beli produk itu. Apakah yang menyebabkan jurujual itu tidak berjaya menutup jualan dengan jayanya sedangkan pembentangannya sudah meyakinkan pelanggannya?

Ayat kesimpulan dibuat oleh jurujual iaitu Saya tidak mahu pihak Tuan memikirkan bahawa produk kami ini mahal. yang menyebabkan jadi begitu. Apabila beliau mengatakan saya TIDAK MAHU MEMIKIRKAN ditambah dengan PRODUK MAHAL. Langsung si pelanggan mengatakan bahawa produk ini mahal. Perkataan TIDAK dan MAHAL menjadikan pelanggan itu terus jelas dalam fikirannya bahawa memang produk ini mahal.

Ini yang perlu diubah oleh kita orang yang ingin berjaya. Kita perlu ubah perkataan-perkataan kita daripada selalu menggunakan konotasi negatif kepada positif. Orang-orang berjaya selalunya menggunakan ayat dan perkataan positif dalam urusan hariannya.

Senyum adalah kaedah komunikasi yang amat positif. Senyumlah untuk menyinari kebahagiaan kepada insan lain

Bacalah dengan nama Tuhanmu!.


Leave a Reply

Your email address will not be published.