Dalam surah Ar-Ra’d ayat 11, Allah menyatakan bahawa:

Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.

Ayat ini jelas memberikan ruang dan peluang manusia memilih apa yang ada pada dirinya. Apa sahaja tanpa mengira agama, pendirian, kerjaya, pasangan dan kekayaan. Dalam hal ini manusia sentiasa cuba mencari pelbagai alasan supaya mereka tidak disalahkan dalam pilihan mereka. Inilah sebabnya wujud perkataan ‘NASIB’.

Sudah nasib saya jadi miskin, sudah nasib saya tidak naik pangkat, sudah nasib saya mendapat pasangan yang tidak memahami diri saya, sudah nasib saya tidak cemerlang di tempat kerja, sudah nasib saya mendapat markah sedikit, sudah nasib saya dimarahi boss. Tuan Puan boleh terus menambah kesemua perkara nasib yang baik.

Namun kita fikir balik, mengapa kita tidak memilih untuk keluar daripada miskin? Mengapa kita tidak memilih untuk bekerja bersungguh-sungguh dan menunjukkan prestasi, meyakinkan boss tempat kerja kita untuk menaikkan pangkat kita? Mengapa kita tidak berusaha untuk menjadi cemerlang? Mengapa kita tidak belajar bersungguh-sungguh untuk mendapat markah yang banyak? Mengapa kita tidak melakukan perkara mengikut peraturan dan ketetapan ditentukan boss? Adakah itu masih lagi nasib ataupun kita yang memilih untuk jadi begitu?

Setiap satu perkara yang berlaku pada diri kita pasti kita ada banyak pilihan? Maka PILIHLAH!

Bacalah dengan nama Tuhanmu!

Mereka ini memilih untuk ceria. Mengapa kita perlu sedih?
.


Leave a Reply

Your email address will not be published.