Satu masa dahulu pernah seorang sahabat bertanya kepada saya,

“Bila engkau mahu mulakan program motivasi?”

Saya menjawab

“Aku masih belum bersedia”

Pada ketika itu saya memikirkan banyak perkara apabila ingin memulakan program berbentuk motivasi. Saya sudah banyak bengkel-bengkel berkaitan penulisan buku. Sehingga sekarang sudah lebih daripada 200 bengkel seluruh Malaysia, Brunei dan Indonesia pernah saya kendalikan. Namun itu lebih berbentuk bengkel kemahiran.

Bengkel kemahiran lebih mengambil kira pengalaman, ilmu dan amalan harian. Saya sudah berfungsi sebagai sebagai penerbit buku sejak 10 tahun lepas. Dalam masa sepuluh tahun di PTS saya sudah lalui pelbagai pengalaman, liku, susah, resah dan gembira sebagai seorang penerbit buku. Daripada PTS tidak dikenali hingga sekarang diakui sebagai antara penerbit buku yang terbaik di Malaysia.

Namun apabila diminta mengendalikan bengkel berbentuk motivasi saya amat berhati-hati. Pada ketika itu saya merasakan masih belum cukup lagi kisah-kisah kejayaan saya yang melayakkan saya menjadi motivator kepada orang lain.

Namun begitu sesuatu sudah mengubah fikiran saya. Satu saat apabila saya menyertai program anjuran TAMRIN di Universiti Islam Antarabangsa. Program kendalian Tuan Mohd Rizal Hassan mengubah cara berfikir saya. Dahulunya saya merasakan masih belum bersedia, sudah bertukar.

Jika saya mahu menunggu benar-benar berjaya, bila? Definisi kejayaan adalah amat luas. Ada orang merasakan masuk ke universiti itu sudah dikira berjaya. Ada yang mengatakan dapat berkahwin dan mendapat anak itu suatu kejayaan. Jadi jika ingin memberikan definisi kejayaan amat luas. Mungkin kegagalan pada pandangan kita adalah kejayaan pada pandangan orang lain.

Selepas itu saya mula mengorak langkah membangunkan modul pembangunan potensi diri versi saya. Saya mula berguru dengan pelbagai orang. Jika ada sahaja kursus pembangunan modul dan trainer pasti saya akan menjelmakan diri. Saya juga berguru dengan mengikuti para trainer hebat mengendalikan program. Alhamdulillah Tuan Mohd Rizal Hassan adalah antara yang banyak membentuk minda trainer saya. Modul-modul program kendalian saya sedikit sebanyak terpengaruh dengan pendekatan beliau. Program bergerak laju dengan pelbagai aktiviti tetapi membawa makna mendalam.

Program RE-CODE! Jadi Insan Super adalah gabungan beberapa unsur iaitu NLP, DISC dan pelbagai lagi. Kesemua ini digabungkan untuk memberikan impak terbaik kepada para pesertanya. Program pertama RE-CODE diadakan untuk membangunkan diri Pembantu Rakan Siswa (PERSIS) Universiti Teknologi Malaysia yang diadakan di Johor. Alhamdulillah maklum balas amat baik.

Kali ini sekali lagi saya diberikan ruang untuk memperkasa 1180 orang kakitangan Kolej Poly-Tech MARA seluruh Malaysia. Bengkel Siri 1 di Kolej Poly-Tech MARA Kampus Cawangan Semporna, Sabah sudah dijalankan.

Testimonial
Testimonial para peserta Re-Code! KPTM Semporna

Sekarang Bengkel Siri 2 berlangsung di KPTM Kampus Cawangan Kuala Lumpur. Semoga Allah memberkahi usaha ini..


Leave a Reply

Your email address will not be published.